BLDNG.ai bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til dette. Les mer.

Hopp til innhold

Smarte bygg kan bli enda smartere

Ved hjelp av sensorer som samler inn data, tilbyr det Telenor-eide selskapet Bldng.ai AS byggeiere og leietakere verdifull innsikt i hvordan et bygg faktisk brukes. – De fleste bygg i Norge kan driftes langt smartere enn i dag, inkludert såkalte Smart-bygg.

Av Odd Borgestrand/Byggfakta (Bilde: Odd Borgerstrand)

Det mener Henning Bodin, som har tittelen Senior Business Development Manager i Bldng.ai AS. Bodin kom fra Rom Eiendom, og har mange års erfaring med bruk av teknologi for å optimalisere drift- og vedlikeholdsoppgaver i næringsbygg fra blant andre Bane Nor og Telenor. Han har de siste to årene jobbet med løsninger som reduserer energiforbruket i næringsbygg for mer bærekraftige bygg og lavere kostnader.

Nøkkelen til for å redusere klimaavtrykket

Noen vil kanskje stusse over at Telenor ønsker å satse på å levere software-teknologi til eiendomsbransjen, foreløpig i Norge og Sverige. Det er fem år siden Telenor etablerte vertikalen Smarte Bygg, med fokus på Norge som marked. BLDNG.ai ble skilt ut i april 2021, og eies 100 prosent av Telenor Group. Selskapet har satt seg som mål å bli størst i Norge på smarte bygg.

– Vi mener vi kan bidra til å gi et etterlengtet løft i moderniseringen av eiendomsbransjen. Eiendomssektoren er i dag ansvarlig for nesten 40 prosent av verdens klimautslipp. Smartere bygg er nøkkelen for å redusere klimaavtrykket i sektoren, slår selskapets Chief Sales and Marketing Officer, Line Schrøder, fast når hun skal gi et raskt innblikk i selskapets historie. Selskapet er foreløpig et lite datterselskap i Telenor gruppen med sine 14 medarbeidere, men mener potensialet for vekst er stort.

Innovasjonsporteføljen til Telenor

– BLDNG.ai er en del av innovasjonsporteføljen til Telenor AMP. Dyktige ledere, erfarne fagspesialister og en markedsledende plattform innen smarte bygg, er vår styrke. Vi mener at eiendomsbransjen trenger et moderniseringsløft, og vår løsning kan bidra til arealeffektivisering og lavere driftskostnader, legger hun til. BLDNG.ai har først og fremst fokus på næringsbygg, som det finnes om lag 350.000 av i Norge. I tillegg er også offentlige bygg av stor interesse. Det er store gevinster å hente i statlige-, fylkeskommunale og kommunale bygg, mener Line Schrøder.
Det hele startet ved at Telenor Eiendom og DnB ønsket å få bedre kontroll over eiendomsmassen sin. Ved hjelp av en intelligent skybasert dataplattform, BLDNG.Hub, og IOT-løsninger for digitalisering av bygg og kontorlokaler kan selskapet levere en kontinuerlig innsikt til kunder og partnere. Dette gir en rekke forretnings-gevinster, som blant annet en mer friksjonsfri hverdag for de ansatte og et mer bærekraftige bygg.

– Smart-teknologien holder blant annet oversikt over hvor mange som er på jobb, i hvilken del av bygget de befinner seg i, hvilke rom som er i bruk, samt byggets luftkvalitet. Løsningene vi nå tilbyr kan brukes til å utvikle nyskapende måter å ta i bruk et bygg på. Det sier Henning Bodin til Byggfakta Nyheter.

Les mer her.