BLDNG.ai bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til dette. Les mer.

Hopp til innhold

Hva er proptech?

Mange vil si at «proptech» har blitt et buzz-ord i eiendoms-bransjen, og paraplyen har etterhvert blitt ganske stor og bred. Proptech er forkortelse for property technology, og hensikten er å bruke teknologi for å gjøre bygg og drift smartere og mer effektivt.

Ettersom proptech har blitt et mye bredere begrep, inngår også andre smarte løsninger innen lager-løsninger (Speiz), bærekraftsrapportering (Varig) og avfall (Carrot) for å nevne en bitteliten brøkdel av markedet.

Proptech Norway gjør en solid innsats for å opplyse, samle og belyse ulike deler av denne paraplyen som vi kaller proptech, og er en samlingsplass for gründere og etablerte proptech selskap.

BLDNG.ai sin rolle i dette mylderet, er å gjøre eiendomsdrift, facility management og planlegging enkelt og sømløst. Data samles fra ulike datapunkter i et bygg, om det er sensorer, Cisco-utstyr eller andre datapunkter, er (nesten) likegyldig for oss. Vi samler data, bearbeider dataen i BLDNG.Hub og feeder alt i én rapport.

I rapporten kan du trekke ut data som:

  • Belegg i møterom
  • Belegg i sosiale soner
  • Belegg i stillerom
  • Antall personer i et bygg/etasje/sone

Dette bruker du videre til å vurdere antall møterom, størrelsen på møterommene, generell bruk av arealer (brukes noe mer eller mindre?) og ta fakta-baserte beslutninger rundt arealet du benytter. Se gjerne hvordan Sweco bruker data her.

Du kan også trekke ut data som:

  • Inneklima,
  • CO2,
  • Fuktighet
  • TemperaturDette bidrar til å sikre at du til enhver tid har godt og sunt inneklima i bygget ditt.

Videresending av data til tredjepart

Ikke minst, kan data sendes videre til tredjepart. Dette brukes ofte for optimalisert renhold og vedlikehold, der renhold/vedlikehold utføres basert på faktisk bruk, kontra et standard skjema. Det virker for de fleste, meningsløst og veldig lite bærekraftig, å vaske rom eller etasjer som har stått ubrukt en hel dag. Les gjerne mer om vår renholdspartner, Datec, her.

Så hva er proptech? En relativt eller gigantisk paraply, av små og større selskaper som ønsker at du skal bruke teknologi for å forenkle driften din – og tilslutt, drive en mer lønnsom og bærekraftig butikk (Finansavisen).