BLDNG.ai bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til dette. Les mer.

Hopp til innhold

Multiskykaos og datasiloer i bygg

Det finnes flere datasiloer i ett bygg, og ikke alle har nødvendigvis en sky de sender data til. En sensor trenger heller ikke ha en skytjeneste, men for å forenkle denne artikkelen tar jeg utgangspunkt i det som ofte er blitt en sannhet. En sensor = en skyløsning.

Mange IOT sensorer løser kun ett problem, og det er fort gjort å bli så opptatt av å løse akkurat dette ene problemet at du bare implementerer en sensorløsning for å få en rask løsning.

Men, så oppdager du neste sensor som også løser et nytt stort problem, og etter det igjen enda en ny sensor som løser neste problem. Og slik fortsetter det til du har så mange ulike brukernavn, passord og ulike skjermbilder at du ikke husker hva som er hvor.

Hva skjer så?

I mange tilfeller så går du tilbake og jobber slik dere gjorde før, og de nye løsningene dør ut av seg selv. Dere sitter igjen med ekstra kostnader og få forretnings-gevinster.

Andre ganger så fortsetter du å bruke løsningene, men tiden du nå bruker tar lenger tid enn slik du jobbet i tidligere. Dette er både frustrerende og demotiverende, og det fører egentlig bare til at dere taper mer og får gjort mindre enn om du bare hadde sluttet å bruke løsningen.

Du ønsker ikke å havne i disse situasjonene.

Så hvordan kan du ta i bruk sensorer fra mange ulike leverandører uten å miste oversikten?

Du kan skaffe deg en master-sky eller master-hub om du vil.

Dette er en dataplattform som leser og skriver data fra og til andre sensorer, skyløsninger eller datakilder. En master-hub gjør også mye mer, som blant annet å analysere og sammenstille data på tvers av opprinnelses-sted, se sammenhenger mellom data i ulike siloer osv. Ved bruk av en master-hub trenger du kun å forholde deg til ett system. En annen viktig fordel er at du ved bruk av en master-hub løsning vil få raskere implementert ny funksjonalitet.

Det finnes flere master-hub løsninger du kan kjøpe som en tjeneste. Du kan også lage din egen master-hub, men det krever at du har tilgang på gode tekniske ressurser som både kan utvikle og vedlikeholde en slik løsning. Merk da at ifølge Gartner så utgjør prosjektkostnadene til et IT-system i snitt kun 8% av systemets totale kostnader gjennom dets levetid.

Hvis du kan kjøpe dette som en tjeneste, er det da verdt å lage noe selv? Vi tviler, men det må du nesten finne ut av selv 😊

Skal du gå til anskaffelse av en master-hub som tjeneste bør du først avdekket behov ditt.

Noen spørsmål du kan stille deg er:

–      Hva skal du koble til master-huben? Sensorer? Andre skyløsninger? IT-forretningssystem? Tekniske IT systemer i bygg?

–      Ønsker du å eksportere data fra master-hub til andre system eller leverandører? Eller skal master-huben være det eneste stedet der du lagrer, prosesserer og tolker dataene?

–      Er det du som skal finne en sensorer og tjenester og koble den til master-huben eller skal en partner gjøre dette sammen med deg?

Før du begir deg ut på digitaliseringsløpet, er det smart å få avklart disse spørsmålene og andre ting som er viktig for dere som selskap. Kommer du skjevt ut kan det hende du ikke får tatt ut alle forretnings-gevinstene, og i verste fall blir kostnadene større enn gevinstene.

Så, husk:

Kan du ikke regne hjem forretningsnytten, så dropp prosjektet!