BLDNG.ai bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til dette. Les mer.

Hopp til innhold

ESG, EU-Taksonomi og bærekraft på agendaen med Renate Straume i Varig.

CEO´s Corner

Du har kanskje hørt om det? ESG Rapportering og EU Taksonomi regler som trer i kraft.

Du er kanskje usikker på hva det egentlig er og hvordan det treffer deg, vel, da er du ikke alene!

Det kan virke stort og komplekst, og jeg har selv sittet i salen på flere foredrag der jeg ikke 100 % skjønte akkurat hvordan dette berører Bldng.ai som selskap de neste årene, hva må jeg som CEO og ansvarlig for selskapet tenke på og gjøre.

Dette til tross for at vi er et selskap som tilbyr løsninger for innsikt i bygg og bygningsmasse på flere parametere som du må rapportere på.

Jeg er ingen ekspert på dette området og da gjør jeg som jeg ofte gjør – ringer en venn! Og dagens venn er ingen ringere enn Renate Straume. Hun er grunnlegger og CEO i Varig, et raskt voksende proptech-selskap som støtter de som eier, forvalter og leier næringseiendom i å gjøre byggene bærekraftige og forretningene mer robuste i møtet med de økende kravene til bærekraft.

Renate, hva er egentlig EU-taksonomien, og disse regelverkene som nå har tredd i kraft?

– EU-taksonomien er regelsettet som definerer hva som er grønn økonomisk aktivitet, og ikke. Og fra taksonomien setter rapporteringsdirektivene mot finansiell sektor, som CSRD og SFDR, kravene som skal sikre grønnere kapitalstrømmer. Det betyr at f.eks. banker nå har et sterkt incentiv, som de bruker, til å tilby gunstige betingelser og vilkår til aktivitet som er grønn i henhold til EU-taksonomien. Så fremoverlente aktører kan få konkurransefortrinn med «grønn finansiering», mens de som sitter på gjerdet møter en økt risiko for blant annet fall i eiendomsverdiene.

Hva betyr det for bedriftene i Norge?

– De fleste norske eiendomsselskaper treffes av taksonomien og økte ESG-krav. Siden den nevnte banken må kunne vise til hvordan deres kapitalstrømmer støtter mer grønn aktivitet, krever banken dokumentasjon og rapportering fra sine kunder igjen. Det betyr at et norsk eiendomsselskap kan få gode avtaler med banken om man kan dokumentere at det som finansieres er å anse som grønn aktivitet i henhold til reglene i taksonomien. Eksempelvis kan man få gunstige grønne lån til å finansiere utbedringer som gjør byggene mer miljøvennlige. Samtidig er det kanskje de negative konsekvensene som vil drive mange til handling. Om man ikke tar grep for å få oversikt, forbedre og rapportere på miljøprestasjonene til eiendommene, risikerer man allerede i dag dårligere avtaler med banken, nedvurderte eiendomsverdier og fallende leieinntekter.

Hva kan/bør de gjøre?

– Første steg er å få kontroll på dataene dine. Man må ha oversikt over hvor miljøvennlig virksomheten er. Dernest må man prioritere det som har en reell innvirkning på miljøprestasjonene. En mosevegg på kontoret er kult, pynt og levende, men det er ikke et grønt tiltak som kan rapporteres på. Bier er også gøy, og honning er godt, men det er heller ikke nok. Hva som er grønt innen eiendom, er godt definert i taksonomien. Da gjelder det å rette innsatsen etter dette.

Finnes det noen enkle løsninger der ute som kan hjelpe?

– Ja, heldigvis! Bærekraft i eiendom kan være veldig komplekst, og ikke minst tidkrevende. For å møte dette effektivt, er det helt sentralt å ta teknologien til hjelp. Det finnes mange gode løsninger som kan støtte ulike deler av bærekraftarbeidet. Det vi har utviklet og leverer er et system som adresserer helheten av dette med å måle, forbedre og rapportere på bærekraft, i et brukervennlig grensesnitt som alle kan bruke. Vi automatiserer innhentingen av bærekraftdata og presenterer en komplett oversikt over forbruk og utslipp, både for det som hører til bygningsmassen og det som hører til driften, som vann, avfall og energi. I tillegg har vi funksjoner for å planlegge, iverksette og måle forbedringstiltak, og – ikke minst – styreromsklare bærekraftrapporter på kun noen få klikk. Du kan gjerne lese mer om VARIG. Ettersom vi er partnere, kan vi enkelt dele data og forenkle bærekraftrapporteringen for våre felles kunder.

Må alle bedrifter ansette en bærekraftansvarlig for å lykkes de neste årene?

– Nei. Det viktigste er at man får kontroll på dataene, så man kan gjøre forbedringsarbeid og rapportere i henhold til kravene. Her har vi både et system og, ikke minst, kunnskapsrike ansatte som gjør det langt enklere for eiendomsbesittere å møte disse økende kravene.

Steffan Thorvaldsen

CEO – BLDNG.ai

Renate Straume

CEO – Varig Software