BLDNG.ai bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til dette. Les mer.

Hopp til innhold

Hvor skal en starte hvis ønsket er å gjøre bygget mer «smart»?

Digitale bygg og smart office er begrep vi ofte hører om. Men hvor skal en starte hvis ønsket er å gjøre bygget mer «smart»? Det er lett å trå feil og det kan virke uoverkommelig. Men fortvil ikke, det er ikke så vanskelig som du kanskje tror. I dette innlegget gir jeg noen råd basert på egen erfaring med digitalisering av næringseiendom gjennom de 10 siste årene.

Noe av det første du må gjøre er finne ut av hvilken forretningsverdi dette skal gi din organisasjon. Mulighetene for forretningsgevinster er mange og spenner seg fra mer effektive og fornøyde ansatte til et mer bærekraftig bygg. Finner du ingen forretingsgevinster bør du sette prosjektet ditt vent til du kan regne hjem gevinster.

Når du setter i gang et prosjekt bør du tenke gjennom om dette er noe du skal gjøre selv eller noe du bør få hjelp til. Ta stilling til hvilken del av verdikjeden, fra å finne riktig datakilde til bruk av dataene, som du kan gjøre selv og hvilke deler må du få hjelp til.

Å gjennomføre en pilot for teste ut en sensor eller to er noe de fleste kan gjøre. Og resultatet vil ofte bli en suksess som viser en mulig forretningsverdi. Men min påstand er likevel at de fleste trenger hjelp til dette.

Hvorfor? 🤔

Nøkkelordet er skalering. Piloter gir begrenset forretningsverdi, det er først når du skalerer at de store forretningsgevinstene kan tas ut.💰

Skalering er vanskelig å gjøre alene, så derfor kan du like godt først som sist skaffe en partner som kan bistå deg med både piloten og skaleringen. Du vil få raskere effekter og dermed raskere få gevinster.

Skalering er i tillegg noe som bør planlegges før piloten gjennomføres. Viser skaleringsplanene dine at skalering ikke lar seg gjøre, kan det hende at du ikke skal kjøre noen pilot likevel. Det er viktig å presisere at jeg med piloter ikke mener at du som kunde skal pilotere teknologi, det skal andre gjøre. Du skal verifisere at teknologien gir deg forventet forretningsgevinst. Altså gjennomføre en PoV. Proof of Value og ikke en PoC. Proof of Concept.

La oss nå si at alt er klart for å skaleres. Nå skal forretningsgevinstene tas ut. So good, so far og mye vil ha mer. Du ser at det er flere usescase som er modne for digitalisering. Problemet nå er at sensorleverandøren du brukte i ditt første prosjekt ikke leverer sensorer som støtter usecasene i neste prosjekt og du må implementere en ny løsning på siden av det du allerede har. Og sånn kan det fortsette til du har for mange datasiloer og et multicloud-kaos. Men, mer om dette i en senere innlegg.

Til slutt et viktig råd.💡

Ikke gjør som jeg gjorde for noen år siden da jeg forelska meg i teknologien. Da kan du fort ende opp i samme felle som meg og kjøpe noe hot and trendy og når du endelig får sensoren finner du ikke ut hva du skal bruke dem til. Dette gir liten forretningsverdi.

Lykke til med å digitalisere bygget der det gir stor verdi til din organisasjon.

Men, husk:

Kan du ikke regne hjem forretningsnytten, så dropp prosjektet!

Henning Bodin, 

Senior Business Development Manager