BLDNG.ai bruker informasjonskapsler for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet samtykker du til dette. Les mer.

Hopp til innhold

Inneklima

Våre sensorer måler inneklima i dine bygg og møterom, så du enkelt kan ta grep for dine ansatte/leietagere, ved å måle CO2, luftfuktighet eller radon. Ved hjelp av målingene, vil du enklere kunne styre tiltak for bedre innemiljø og mer opplagte ansatte – og er et essensielt steg på veien mot et mer bærekraftig og miljøvennlig kontor.

Sikre et sunt inneklima

Studier peker på at mange ansatte jobber i helsefarlige kontorlokaler uten å være klar over dette. Inneklima er viktig for helse, trivsel og produktivitet og et dårlig inneklima kan bidra til sykdom og plager hos de ansatte.

Personer med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer er spesielt sårbare og kan få betydelige økte helseplager i bygg med dårlig inneklima. Også friske personer kan få betydelige helseplager ved å oppholde seg over tid i bygg med dårlig inneklima. Vanligst er plager som gjentagende luftveisinfeksjoner, hodepine, unormal tretthet, tørr hud, tørre og såre slimhinner i øyne nese og hals, nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne.

Fra Helsetilsynets hjemmesider kan man lese følgende i forhold til mulige helseplager:

  • Luftveisplager som for eksempel astma eller hyppige luftveisinfeksjoner
  • Slimhinneirritasjoner i øyne, nese og hals
  • Hodepine
  • Tretthet eller uopplagthet som også kan medføre konsentrasjonsvansker
  • Hudplager

Symptomene kommer gjerne etter en tids opphold i lokalene og øker i styrke utover dagen. Når du forlater lokalene, avtar problemene gradvis. Det kan imidlertid være store individuelle variasjoner i følsomhet, og ulike faktorer kan være med på å påvirke opplevelsen.

Løsningen for inneklima

Informasjon om inneklima er som regel synlig i byggtekniske systemer. Problemet er at disse systemene ikke er tilgjengelige for brukerne av bygget. BLDNG.ai gir brukerne av bygget innsyn i lokalets inneklima og er et nyttig verktøy for å sikre at de ansatte jobber i et bærekraftig bygg med et sunt inneklima.

Forretningsgevinster

Det finnes flere studier og rapporter som ser på sammenhengen mellom inneklima og produktivitet. World Green Building Council utga i 2013 en rapport hvor de konkluderte med at et godt inneklima ville gi en økning i produktiviteten på 8 til 11 %. Samtidig så de at et dårlig inneklima kunne gi en reduksjon i produktiviteten på opptil 10%.

Rapporten påpeker også at ved å ha et godt inneklima i bygg så vil sykefraværet reduseres med opptil 35%. I tillegg omtales det i rapporten en lab-studie på C02 nivå i bygg som viste at en CO2 verdi på 1000 ppm sammenlignet med en verdi på 600 ppm medførte fra 11-23% dårligere beslutninger i et møte. En CO2 verdi på 1000 ppm under et møte, er ikke uvanlig.